Monday, 29 April 2013

Ihana kookosöljy

 "Kookospalmu, puu joka tarjoaa kaiken elämälle tarpeellisen."Päätän alkaa helpoimmasta ja esittelen mun ykköslempparin; kookosöljyn. Oon tutustunut kookosöljyyn ja sen käyttöön vasta mun Australiassa asumisen aikana mutta kaikessa monipuolisuudessaan siitä on tullut jo lähes jokapäiväinen käyttötuote.

Ruoanlaitossa:
Korvaan lähes kaikki rasvat ja öljyt kookosöljyllä. En edes muista milloin olisin käyttänyt tavallista voita tai öljyä esim. paistamiseen ja muutenkin se toimii hyvin esim. leivonnassa. Kookosöljyn maku on neutraali ja ainakaan mä en oikeastaan edes maista sen makua joten se sopii hyvin myös suolaisten ruokien, kuten liharuokien paistamiseen.

Kauneudenhoidossa:
Ruoan laiton lisäksi toinen päivittäinen käyttöaiheeni on ulkoinen. Käytän kookosöljyä vartalovoiteena oikestaan päivittäin ja hienot kaupasta ostetut bodybutterit huutaa päästä käyttöön vessan alakaapista. Kai nekin pitäis joskus sieltä tuhota mutta kun niistä päästään eroon, ei mulla oo enää ikinä ongelmaa vartalovoiteen valinnassa.

Öljy pitää ihon ihanan pehmeänä ja kiinteänä. Se levittyy hyvin ja imeytyykin mukavasti kunhan ei läträä litratolkulla. Uskomattoman pienellä määrällä saa öljyttyä koko kropan. Toimii myös kuiviin kyynärpäihin ja kovettuneisiin jalkapohjiin. Kuulin kaveripariskunnalta että he käyttävät kookosöljyä myös liukuvoiteen korvikkeena!
 
Kookosöljy on antibakteerinen öljy ja siis turvallinen käyttää lähes mihin tahansa vaivaan. Oli vaiva sitten limakalvoilla suussa tai joissain muualla niin kookosöljy käyttöön! Kookosöljyä voi kokeilla myös haavojen hoidossa sillä se suojaa bakteereilta ja täten edistää ihon paranemista. Kokeilla voit myös hiuksiin öljyhoitona ja tämä taitaa ollakin mun seuraava kokeilu. Nyt oon vaan sukinut öljyä kuiviin latvoihin.

Painonpudotuksessa:
Monet ihmiset kieltäytyvät käyttämästä kookosöljyä koska se on rasva. Kookosöljy valmistetaan kookoksesta puristamalla ja se luokitellaankin terveelliseksi öljyksi. Yli 90% kookosöljystä on saturoituja, raakoja rasvahappoja. Kookosöljy sisältää lyhyitä ja keskipitkiä, painonhallintaa tukevia rasvahappoja ja edistävät myös painonpudotusta aineenvaihduntaa kiihdyttämällä jolloin elimistö polttaa enemmän energiaa. Kookosöljy hidastaa myös ruoansulatusta minkä vuoksi aterioiden jälkeinen kylläisyyden tunne säilyy pidempään.

Immuunijärjestelmä:
Erilaisia artikkeleita ja julkaisuja lukiessani tuli esille myös muita käyttötapoja. Kookosöljyn hyvät rasvat tehostavat immuunitoimintaa. Kookosöljyä voi käyttää lisäksi muun muassa deodoranttina mikä perustuu antibakteeriseen vaikutukseen. Kookosöljy taistelee iholla olevia bakteereita vastaan ja siksi sitä voidaan suositella myös esim. hiivasta kärsiville. Nauti kookosöljyä 2-4 rkl/pv esim. aamulla lämpimään sitruunaveteen sekoitettuna ja vältyt Canestenin ostolta.

Itse säilyn kookosöljyni lasipurkissa huoneenlämmössä jolloin koostumus on juoksevaa (muuttuu nestemäiseksi noin +25 asteen lämpötilassa.) Säilytä öljy tiiviissä, viileässä ja kuivassa paikassa valolta suojattuna. Jos käytät öljyä myös ihon/hiusten hoitoon, pidä huoli että annostelet öljyn aina puhtaalla lusikalla, näin pöpöt eivät pääse purkkiin.

Kookosöljyn lisäksi tästä ihmeellisen kookospalmun hedelmästä saadaan myös paljon muuta kuten kookosvettä, kookosmaitoa, raatettua kookosta, kookos jauhoa... Itselleni tutuimpia ovat kolme ensimmäiseksi mainittua. Nuoren kookoksen vesi on luokiteltu yhdeksi maailman elektrolyyttipitoisimmaksi nesteeksi.

Kookosvesi on tehokas nesteyttäjä ja ominaisuuksiltaan ohittaa reippaasti erilaiset urheilujuomat. Tätä onkin tullut juotua muutaman kerran Bikram yoga tunnin hikoilujen jälkeen. Australiassa vettä saa lähes joka kaupasta monen eri makuisena (mm. mango, granaattiomena..) mutta siltikään vesi ei ole ainakaan vielä päässyt mun jokapäiväiseen käyttöön. (Aika makeaa ainakin totutteluvaiheessa.)

Tiesittekö että kookosvettä on käytetty toisessa maailmansodassa veriplasman korvikkeena haavoittuneiden hoidossa?

Kookosöljyä ostaessasi valitse purkissa myytävä orgaaninen neitsyt kookosöljy. Kaupan "voipakettityyliin" pakatut kookosrasvat saa jättää hyllylle.
No comments:

Post a Comment