Monday, 29 April 2013

Lemon water, joka aamun kickstart

Huomenta!

Täällä eletään seitsemän tuntia suomen aikaa edellä ja aamu alkaa jo vaihtua päiväksi. Laiskana aamupalan syöjänä ja valmistajana pyrin aloittamaan aamuni maailman helpoimmalla ja nopeimmalla boosterilla, lemon waterilla, sitruunanpuolikkaan mehulla maustetulla lämpimällä vedellä. Nyt onkin hyvä aika kirjotella tästä joka aamun aloittajasta niin saatte suoraan heräiltyänne valmistaa oman juomanne. Kaikilta löytyy jääkaapin hedelmäkorin pohjalta yksi unohtunut sitruuna ja vettä, sitä saa hanan täydeltä.Miksi joku sitten juo lämmintä sitruunavettä aamuisin?

Diureettina:
Sitruunalla on paljon immuunijärjestelmää tukevia vaikutuksia. Sitruunavesi huuhtelee pois elimistön kuona-aineita ja muita myrkkyjä. Sitruunaveden ruoansulatuskanavaa tukevia ominaisuuksia ovat muun muassa nesteiden poisto ja turvotuksen väheneminen. Sitruuna lisää virtsan ja siis pissalla käymisen määrää ja tästä johtuen vaikuttaa myös kuona-aineiden liikkuvuuteen. Sitruunavesi onkin ikään kuin päivän kickstart.

Immune boosting powers:
Sitruuna sisältää paljon antioksidantteja ja on suuri C-vitamiinin lähde. C-vitamiinilla on monia positiivisia immuunijärjestelmää tukevia vaikutuksia ja se auttaa esim. taistelussa flunssaa vastaan. Se myös desinfioi nielun ja lievittää kurkkuoireita.

Sitruuna on potassiumin lähde minkä on todistettu stimuloivan aivoja ja  hermotoimintaa. Se voi auttaa myös verenpaineen hallinnassa. Sitruunasta on löydetty myös tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia mistä saattaa saada apua myös esim. astmaan ja muihin hengityselin sairauksiin. Sitruuna myös parantaa raudan imeytymistä ja raudalla onkin tärkeä rooli immuunijärjestelmän toiminnassa. 

Ihon ja kauneudenhoidossa:
Sitruuna sisältää saponiinia mikä on terveysyrteille ominainen sokeriyhdiste. Saponiinit ovat puhdistavia ja emulsoivia, saippuamaisia aineita joita käytetään esim. ihon hoidossa.

Sitruunalla hoidettu iho on terve ja hehkuva. Sitruuna tehoaa akneen ja erilaisiin näppylöihin ja saa kutiavat kohdat rauhoittumaan. Sitruunan sisältämät antioksidantit hidastavat kehon vanhenemisprosessia. Antibakteerisen vaikutuksen takia sitä voidaan käyttää myös haavojen puhdistamiseen ja palovammojen hoitoon. (Ensimmäisenä ei olisi tullut mieleen mennä levittämään sitruunaa palovammakohdalle, auttts!) 

Sitruuna tuhoaa hienhajua aiheuttavia bakteereita ja kookosöljyn tapaan sitä voidaan käyttää myös luonnon omana deodoranttina. Onko kenelläkään kokemuksia kookosöljyn/sitruunan toimivuudesta deodoranttina? Toimiiko oikeasti hikoilua/hajua vastaan?

Hyvää mielelle:
On tutkittu että sitruunan tuoksulla olisi mielialaa kohottavia ja energisoivia vaikutuksia. Sitruunamehun tuoksu voi kirkastaa mielen ja auttaa stressioireissa. Se voi myös auttaa lieventämään ahdistusta ja masennusta.

Muita vaikutuksia ja käyttötapoja:
Hiusten vaalentamiseen luonnon omana valkaisuaineena
Lievittää päänsärkyä
Tasaa elimistön PH-arvoja ja täten lievittää esim. närästystä
Raikastaa hengityksen
Sitruunat sisältävät runsaasti pektiiniä, joka auttaa taistelussa nälkää vastaan. Saattaa siis toimia painonpudotuksessa

How to do it then?
Jos on mahdollisuus puhdistetun veden ja orgaanisen sitruunan käyttöön niin aina parempi. Haavean veden käyttöä on perusteltu muun muassa sillä että elimistön on helpompi käsitellä jo lämmin vesi. Näin energiaa ei tuhlaannu enää veden lämmittämiseen. Vältä myös kiehuvaa vettä sillä se saattaa vähentää sitruunan positiivisia vaikutuksia.

Purista puoli sitruunaa kädenlämpöiseen, haaleaan veteen ja juo tyhjään mahaan heti ensimmäiseksi aamulla. Itse tykkään sekoittaa sitruunan joskus vihreän teen joukkoon. Sitruunan kerrotaan tehostavan vihreän teen vaikutuksia ja sitruunan lisääminen vihreään teehen moninkertaistaa hyvien antioksidanttien määrän. Muista käyttää tuoretta sitruunaa, ei sorruta kauppojen valmiiksi puristettuihin "sitruunamehuihin". (Tiedät ne pienessä keltaisessa ja vihreässä pullossa myytävät putkilot..)

Vinkki hampaille:
Sitruunavesi muuttuu emäksiseksi vasta ruoansulatuskanavassa ja hapan sitruunavesi ei olekaan hampaiden ystävä. Hampaiden kannalta sitruunavesi olisi hyvä nauttia kerta-annoksena ja mieluiten pillillä. Huuhtele suu puhtaalla vedellä heti juomisen jälkeen mutta älä suuntaa hammaspesulle heti sitruunaveden jälkeen vaan vasta puoli tuntia myöhemmin. Näin säästetään hampaita ja pidetään hymyt kirkkaina!

Löytyi taas ainakin sata hyvää syytä juoda aamun lemon water. Lupaan että en unohda tästä lähtien kertaakaan.

Tässä vielä muutama kuva siitä mitä tapahtui aamun sitruunalasillisen jälkeen. Jälleen ihana aamu Gold Coastilla!
2 comments:

  1. Heips. Kiva taa sun uus blogi! Mielenkiinnolla odotan tulevia aiheita. Itse olen juonut sitruunavetta kuuriluontoisesti kehon puhdistamiseksi ja se kylla toimii. Meiltakin loytyy kookosoljya, kokeilin sita dodoksi mutta ei se oikein toiminut, ei ollut raikas normaali olo. Sanovat etta sen tehoamiseen menee aikaa, kun kainalot puhdistuvat, joten ehka olisi pitanyt olla karsivallisempi. Mutta onhan nuita muitakin "puhtaita" dodovaihtoehtoja. Nauttikaahan auringosta, Suomen vappu on sateinen ja harmaa kuinkans muutenkaan!

    ReplyDelete
  2. juu mä odotan itekkin innolla uusia kirjotuksia :) laita tulemaan vinkkiä jos sulla on jotain mistä haluat erityisesti tietoa niin voin sitä selvitellä kaikkien iloksi. just otettiin skypet äitin kanssa, kuulemma plus viis astetta lämmintä, hyyyyh.

    ReplyDelete