Monday, 20 May 2013

Keep It Simple

Luin vähän aikaa sitten internetissä julkaistun Taloussanomien artikkelin "Miksi meille syötetään tällaista roskaa?" ja kauhistuin ja varmistuin, taas kerran. Tämä on syy siihen miksi mä vältän prosessoitujen valmisruokien syömistä. En halua elimistööni lisäaineilla täydennettyä ruokaa ja mielummin pyörittelenkin lihapullani ite kuin ostan kaupan valmiita"kanan-nahkapullia".

Taloussanomien artikkelin mukaan kuluttajat ostavat ruokansa usein sen edullisuuden perusteella. Lisäaineettomuus, tuotannon eettisyys ja luonnonmukaisuus tulevat vasta kaukana tämän jälkeen. Ruoan tarjonta vastaa sen kulutusta; jos kuluttajat ovat tyytyväisiä kanannahasta valmistettuihin lihapulliin tai yli 14 lisäainetta sisältäviin light- mehuihin niin tätähän meille sitten tarjotaan.

Miksi me kuluttajina suostumme tähän?

"Suomalaista ruoan ostajaa vedätetään mennen tullen. Meille myydään lisäaineilla pumpattua ruokaa, joka on oikeasti ihan muuta kuin mitä sen sanotaan olevan. Lihapullia, jotka ovat kanannahkaa, ja ruokaa, jossa on pyykkipulvereissakin paheksuttuja fosfaatteja, jne. Ruokateollisuuden mukaan se on meissä itsessämme; saamme sitä mitä haluamme. Miksi me suostumme syömään tällaista roskaa? Lääkäri varoittaa, että laaduton ruoka on haitallista jopa aivoille – erityisesti lapsilla." 

"Heikkilän mielestä on masentavaa, kuinka moni ihminen valitsee ruokansa terveellisyyden sijaan pelkästään tarjouksen perusteella."

KIS- Keep It Simple on mun mielestä paras ohje niin clean eating syömiseen kuin myös lisäaineettomuuteenkin. Usein clean eating syömistä, lisäaineettomuutta ja luomua vältetään sen "kalliuden" perusteella mutta miksi me edes haluttaisi ravita itsemme sillä kaikista halvimmalla? Panostetaan ulkonäköön ja kalliisiin vaatteisiin, autoihin ja elektroniikkaan. Kaikki pitää olla uusinta ja viimeisen päälle. Miksi me unohdetaan se kaikista tärkein, se mitä me laitetaan suuhumme ja mistä me saadaan energiaa?

Tässä pieni kuvasarja mun tämän päivän lounaasta joka koostuu siis kasviksista, kalasta ja raejuustosta.

Tiedättekö mikä tämä on?Kyllä, se on höyrystin! Sain steamerin synttärilahjaksi ja käytin sitä tänään eka kertaa ja jee, hyvin näyttää toimivan! Tämä on perinteinen aasialainen steamer ja rehellisesti sanottuna mulla ei ollut hajuakaan siitä mikä tämä puinen "kori" oli synttäripakettia avatessani.  Tässä on kaksi eri kerrosta joten voin kätevästi höyryttää esim. kalan ja vihannekset erikseen ja esim. eri kypsyysasteen vaativat vihannekset yms. Päällimmäisen kerroksen voi nostaa pois aikaisemmin ja jättää alimmaisen vielä kiehumaan.

Steamer in action:5 minuuttia myöhemmin


Tämä ateria tuli maksamaan ehkä noin 5-6 dollaria. Pala nahatonta lohta maksoi 7 dollaria ja kun leikkasin sen puoliksi niin pärjään samalla palalla vielä huomisenkin. Tänään meni siis lohta 3,5 dollarin edestä. Vihanneksiakin jäi ainakin vielä kahdelle päivälle (tomaatti, broccoli, kesäkurpitsa) ja raejuustoa kului kaksi isoa ruokalusikallista 250g purkista mikä  maksaa 2,60 dollaria. Jos joku on vielä sitä mieltä että tämä syöminen on kallista niin ihmettelen kyllä että mitähän ne ihmiset sitten oikein syö?

KIS peeps! Tästä lounaasta löytyy yhteensä viisi pääraaka-ainetta. Vähemmälläkin ois pärjännyt jos ois vähentänyt kasvisten määrää mutta tänään lisäsin vähän makua ja värejä eri kasviksista. Lisäksi maustoin kalan suolalla, pippurilla ja sitruunalla ja lisäsin pannulle tipan öljyä. Nami miten hyvää ja terveellistä. Hyvällä omalla tunnolla syöminen on kaikista parasta.

Taloussanomien linkkiin aiheesta pääset täältä.

1 comment:

  1. Samaa oon ihmetellyt itsekin ja varsinkin just ton artikkelin myota...Motivaatio siivota omaa ruokavaliota vaan kasvaa! Kiitos kivasta blogista ja noi edellisen postauksen aamupalaohjeet tulee kylla hyvaan kayttoon :)

    ReplyDelete