Saturday, 11 May 2013

Urheilu haisee


Tämän päivän otsikko on suoraan Rikun suusta. "Urheilu haisee" -lause on tullut kuultua joka kerta kun valitan hien hajuisista treenivaatteista (omista ja toisen).. Urheilu haisee joo mutta tarviiko sen haista? Mikä on haisevin urheilulaji minkä tiedätte? Rikun rakastama jenkkifutis tulee mulla mieleen ihan ykkösenä mutta kuulemma jääkiekkokin on aika paha.

Paljon liikkuvana on treenivaatteet kovassa käytössä. Ei ole mitään järkeä olla pyörittämässä yksiä shortseja ja toppia pesukoneessa joka jumpan ja treenin jälkeen koska käytännössä se tarkoittais sitä että meillä pyöris pesukone lähes 24/7 ja kun vielä värilliset ja mustat pesis erikseen niin hoh-hoijjaa.

Ongelma on siis seuraava: Pesukonepesun jälkeen vaatteet tuoksuvat raikkaalle ja "normaalille" mutta alkaa haista heti treenissä kastuessaan. Oon ihan varma että en oo ainut saman ongelman kanssa koska luultavammin kaikki (ainakin vähänkin kovempaa treenaavat) hikoilee treenatessaan :) 

Joku kirjoittaa: "Kannattaa ostaa useampia vaatekokonaisuuksia ettei aina käytä samaa hikiasua." Vaikka multa löytyy treenivaatteita aika kasa ja valinnanvaraa riittää niin siltikin jokainen vaate on melkeinpä käytössä viikosta toiseen vaatteiden tiheän vaihtovälin takia. Joskus menee kolmekin vaatekertaa päivässä, jumppaputkesta riippuen. Tietenkin jos on rahaa niin kukapa sitä kieltää ostamasta uutta vaatekertaa vaikka jokaiselle vuoden päivälle.

Miten sitten sais vaatteet pysymään hyvänä ja nimenomaan hajuttomina ilman joka treenin jälkeistä pesua? Mulla on tyylinä liottaa hikiset vaatteet lavuaarissa joka treenin jälkeen ja näin saan ainakin jonkin verran lisää käyttöikää vaatteille. Oon kuullut että vaatteita ei missään nimessä kannattaisi kuivattaa hikisinä (ainakaan jos haluaa pitää ne käyttökelpoisina pidemmän aikaa) koska kuituihin jäävä hiki syö esim. teknisiä urheiluvatteita ja elastisuutta kaikista pahiten.

Joku on joskus kertonut että laimennettu etikkavesi  toimisi luonnollisena hajunpoistajana ja testasinkin tätä nyt eka kertaa. Käytännössä siis lorautin pari desiä etikkaa ämpärilliseen (lavuaari)  vettä ja annoin vaatteiden liota pari tuntia. Tämän jälkeen pesin liotetut vaatteet normaalisti pesukoneessa. Etikan kerrotaan tappavan bakteereita mutta se ei syö kankaan kuituja eikä myöskään värejä. Toimii kuulemma myös tekokuiduille joten teknisiä treenivaatteitakin uskaltaa liottaa. Oon ollut erityisen huolestunut just tästä värien pysyvyydestä mutta näin kuulemma...


Mä aloitin liotuksen helpoimmista ja "ei niin tärkeistä" vaatteista. En uskalla heittää parhaita liemeen ennen pientä testikoetta ja eipä ne parhaat ja uusimmat vaatteet vielä niin haisekaan. Testiin pääsi Niken mustat, tekniset urhelutoppi ja kaksi paitaa. Tuloksen näkee (tai haistaa) tietenkin vasta ensimmäisen treenin jälkeen. Taidankin pukea nämä heti huomenna.

Onko kukaan muu kokeillut etikkaliotusta? Millä tuloksilla?


No comments:

Post a Comment