Thursday, 23 May 2013

Aloe vera tutuksi

Kuinka moni teistä lukijoista käyttää Aloe vera -tuotteita? Näistä kiinnostuneina oon hakenut tietoa ja koonnut seuraavan tietopaketin kaikille muille asiasta tietämättömille. Toivottavasti tämä hyödyttäis kaikkia uusia tuotteista kiinnostuneita. Itselläni on jonkin verran kokemusta sekä ihonhoitotuotteista (rasvat/geelit) sekä hammastahnasta (joka on muuten ihan törkeen hyvää!). Kerran maistoin shottilasillisen juomaa josta en tottumattomuuttani kuitenkaan tykännyt.

Aloe vera tuotteita myydään paitsi luontaistuotekaupoissa mutta myös esim. Forever -nettikaupassa. Forever living products mainostaa itseään maailman suurimpana aloe vera tuotteiden viljelijänä jolta löytyy jälleenmyyjiä ympäri maailman jo yhteensä 150 maasta. Kaikkien tuotteiden luvataan sisältävän ekologisesti viljeltyä Aloe veraa "muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta".

Internetsivuillaan Forever mainostaa asiakastyytyväisyystakuutaan. Kuitin säästämällä saat rahat takaisin jopa loppuun käytetystä tuotteesta ilman sen kummempia kyselyjä. Kokeilemalla ei siis ainakaan häviä. Voisinkin tilata heti muutaman tuotteen.

Mikä se Aloe vera on?

Kuivassa ja lämpimässä ilmastossa viihtyvä, vähän kaktuksen näköinen Aloe vera -kasvi on  eteläisillä leveysasteilla kasvava liljakasveihin lukeutuva kasvi. Aloe veran paksut lehdet kasvavat noin 60-90 cm:n pituisiksi ja ne koostuvat kuoresta ja mahlasta sekä kasvilimasta ja sisägeelistä.
 
Aloe vera -kasvin lehdet leikataan ja geelimäinen neste puristetaan ulos kasvin lehdistä. Aloe vera on toiminut ihmisten käytössä jo lähes 4000 vuoden ajan. Sitä on käytetty lääkkeenä eri kulttuureissa jo sukupolvelta toiselle mutta paremmin siihen on tutustuttu (esim. ravinnesisältö) vasta viimeisten vuosikymmentena aikana. Monella eri nimellä tunnettu hyötykasvi (kuolemattomuuden kasvi, hiljainen parantaja, luonnonparantaja, palovammakasvi...) sisältää yli 150 elimistöllemme hyödyllistä vaikuttavaa ainetta. Näiden vaikuttavien aineiden yhteisvaikutuksen kerrotaan mahdollistavan aloe veran parantavan vaikutuksen.


Aloe veran vaikutus:
Aloe veran kerrotaan tasapainottavan erilaisia elimistön epätasapainotiloja. Aloe veran teho perustuu kehon itse itseään parantavaan toimintaan. Tämä tarkoittaa sitä että kun elimistö saa ravintoaineita ja puhdistusta niin myös sen yleiskunto paranee. Aloe veran sisältämien yli 150 vaikuttavan aineen yhdistelmä siis tuo elimistöömme lisää hyödyllisiä ravintoaineita ja saa täten elimistömme toimimaan paremmin.
 Aloe veran vanhin ja tunnetuin käyttöalue on ihon hoito erilaisten voiteiden avulla mutta nykyaikana sitä käytetään myös sisäisesti esim. aloe vera juoman muodossa. Ulkoisesti käytettynä aloe veralla on ihoa viilentävä ja rauhoittava vaikutus. Monet auringon oton jälkeen käytettävät after sun -voiteet markkinoivat itseään aloe veran avulla juuri ihoa viilentävän ja rauhoittavan vaikutuksen ansiosta. Sen kerrotaan myös eheyttävän ihoa ja uudistavan soluja.
Sisäisesti nautittuna shottilasillinen aloe vera geeliä auttaa pitämään suoliston kunnossa aloe veran kasvikemikaalien työskennellessä yhdessä ravintoaineiden kanssa. Aloe vera-annoksen kerrotaan säilyttävän bakteeritasapainon ja pitävän vatsan limakalvot kunnossa. Se lisää myös ruuan ravintoaineiden imeytymistä sekä pitää vatsan happotasapainon hallinnassa.

Seuraavassa suora lainaus aloeverainfon nettisivuilta aloe veran koostumuksesta:

Aloe vera sisältää mm. vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, entsyymejä, mono- ja polysakkaridejä ja steroleja. Paitsi ravintoaineita, se sisältää myös antrakinoneja, joista tärkeimmät:

  • Ligniinit; mahdollistavat aloe veran tunkeutuminen ihon syvimpiin kerroksiin vieden mukanaan vaikuttavat aineet syvemmälle.
  • Saponiinit; antiseptisesti vaikuttavat, luonnollisesti puhdistavat aineet. Vastustavat mikrobeja saippuan kaltaisesti.
  • Salisyylihappo; aloe sisältää pieniä määriä salisyylihappoa luonnollisessa muodossa. Salisyylihappo lievittää kipua, särkyä ja tulehduksia. Se myös auttaa puhdistamaan haavoja poistamalla kuolleita kudoksia.
  • Asemannaani; aloe veran yksi tärkeimmistä sakkarideistä. Tärkeä tekijä solujen vastustuskyvylle, aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää, myötävaikuttaa solujen uudistumiseen, poistaa myrkkyjä elimistöstä.
Aloe Vera Barbadensis Miller -kasvin sisältämät ravintoaineet:
Vitamiinit: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, foolihappo, niasiini, betakaroteeni, koliini
Mineraalit: Kalsium, kalium, magnesium, natrium, kupari, rauta, sinkki, mangaani
Aminohapot: Lysiini, treoniini, valiini, metioniini, isoleusiini, fenyylialaniini, tryptofaani, arginiini, asparagiinihappo, seriini, glutamiinihappo, glysiini, alaniini, kystiini, tyrosiini, histidiini, proliini, hydroksyproliini, leusiini
Entsyymit: Oksidaasi, katalaasi, amylaasi, bradykinaasi, sellulaasi, lipaasi, allinaasi, fosfataasi, kreatiinifosfokinaasi, dehydrogenaasi, SGO-transaminaasi, SGP-transaminaasi
Mono- ja polysakkaridit: Asemannaani, arabinoosi, galaktoosi, glukoosi, mannoosi, ramnoosi, ksyloosi, heksuronihappo, glukuronihappo, galakturonihappo, selluloosa
Sterolit: Kampesteroli, lupeoli, betasitosteroli
Muut: Ligniini, sapogeniini, salisyylihappo

Tuotteiden laatu:

Maailmassa tunnetaan noin 300 eri aloe vera kasvilajiketta mutta vain kolmesta -neljästä lajikkeesta on löydetty terveysominaisuuksia. Tuotetta ostaessasi varmista mitä aloe vera lajia tuote sisältää ja kuinka paljon. Vaikutukselta tehoikkain on lääkealoe Barbadensis Miller. Markkinoilla myydään pilvin pimein "aloe vera tuotteita" jotka eivät sisällä aloe veraa juuri nimeksikään. Laadukkaassa tuotteessa aloe vera määrä on ilmoitettu selvästi ja kuluttajan ymmärtämällä tavalla. Löysin Aloeverainfo:n nettisivuilta tiedon että aloe vera geeliä/yms. voiteita ostettaessa on hyvä tarkistaa sen sisältävän vähintään 90% aloe veraa. Aloe vera juomissa aloe vera pitoisuuden tulisi olla vähintään 80%.

Laadukas aloe vera on viljelty luonnonmukaisesti ilman myrkkyjä käyttämällä. Sen lehdet on leikattu käsin ja myös ulkokuori ja geeli on eroteltu käsin. Aloeverainfo:n nettisivuilla kerrotaan että ulkokuoren ja sisägeelin välistä löytyy myrkyllistä Aloiini nimistä ainetta joka erotetaan geelistä valmistusprosessissa. Koska ulkokuoren ja sisägeelin erottaminen vaatii paljon työtä, jotkin tuotteet valmistetaan koko lehdestä. Tällöin koko lehti jauhetaan ja Aloiini suodatetaan pois jauhamisprosessin jälkeen. Yleensä tässä jauhamisen jälkeisessä suodatusprosessissa kuolevat kuitenkin myös monet tärkeät ravintoaineet kuten esim. B-vitamiinit ja rasvahapot.

Aloe vera-juoman ostajan muistilista: (aloeverainfo.fi)

-Sisältö vähintään 80 % aloe veraa (Barbadensis Miller)
-Aloiinivapaa
-Kylmäpuristus (jos tuote on stabiloitu muulla tavoin, ravintoaineita on tuhoutunut)
-Laatusertifikaatit (Valitsemalla ainoastaan IASC (International Aloe Science Council)-leimalla varustettuja aloe vera tuotteita voit olla varma että ne sisältävät puhdasta, oikean lajin aloe veraa riittävän suuressa määrässä. IASC perustettiin 1981 Texasissa suojelemaan Aloe vera-tuotantoa vilpillisiltä yrittäjiltä.)


IASC -leima:                           
Löysin internetistä tietoa myös siitä että joku valmistaa itse omat aloe veransa suoraan aloe vera kasvista raaputtamalla. Sinänsä hieno idea mutta miten voit itse varmistua siitä että osaat ottaa käyttöön vain hyvän geelin ilman myrkyllistä Aloiinia? Onko jollain tietoa tai kokemusta tästä?

Aloeverainfon nettisivuille pääset tästä .

No comments:

Post a Comment