Sunday, 16 June 2013

Eroon valkoisesta sokerista


Löytyykö täältä sokerihiiriä ja sokerin rakastajia? Oon hetken aikaa seuraillut sokerikeskusteluja ja hankkinut tietoa erityisesti valkoiseen sokeriin ja sen käyttöön liittyen. Yhdellä sanalla tiivistettynä valkoista sokeria voisi luonnehtia näin: myrkkyä.


Mulla oli aikeissa aloittaa sokerilakko jo Australiassa mutta päätinkin aloittaa sen vasta suomessa ja oonkin nyt ollu sokerittomana (valkoinen lisätty sokeri) viikon verran. Mun lakon säännöt menee siis näin:
 • Ei mitään mihin on lisätty valkoista sokeria (valmisruoat, pullat, leivät, karkit, kastikkeet, myslit, murot, jugurtit, kiisselit, jäätelöt...)
 • Raakahunaja ja orgaaninen vaahterasiirappi sallitaan (molemmat 100% luonnontuotteita) Myös esim. raakasokeri on hyvä vaihtoehto koska tässä on tallella kaikki valkoisesta sokerista poistetut hyvät aineet kuten mineraalit, vitamiintt ja aromit. Tutustukaa myös steviaan mikä on uusi paljon puhuttu täysin luonnollinen makeuttaja.
Ruoka-aineita ostaessani oon tutkinut tuoteselosteet tosi tarkkaan ja tullut siihen tulokseen, että valkoista sokeria lisätään lähes kaikkialle! Ihan ekana en ajattelisi että jopa salsakastikkeessa (löysin myös sokerittoman vaihtoehdon) ja ketsupissakin on lisättyä sokeria. Sokeria löytyy siis jopa sellaisista elintarvikkeista mistä en ennen ajatellut sitä löytyvän (perus karkit, pullat, keksit ja jäätelöthän tietää jokainen...) ja tällaisten elintervikkeiden mukana syötävä piilosokerin määrä voi olla paljon suurempi kuin mitä itse lisätyn sokerin määrä. Tarkoitan tällä sitä, että olen jo kauan aikaa vältellyt valkoisen sokerin käyttöä ja sen lisäämistä ruokiini mutta olen siltikin saattanut syödä näitä lisättyä sokeria sisältäviä elintarvikkeita ja siis valkoista sokeri ihan huomaamatta.

Sokerin on kerrottu koukuttavan kuin kokaiini. Valkoinen sokeri kannattaa siis poistaa ruokavaliosta kokonaan ja mielellään mahdollisimman nopeasti. Samalla pääset eroon monista epäterveellisistä, sokeria sisältävistä tuotteista. Tiesitkö että Tieteen kuvalehden mukaan ihmiset syövät elämänsä aikana kolme kuutiota sokeria? Tämä määrä vastaa kahta roskasäiliötä? YÖK! Mä en ainakaan aio syödä kolmea kuutiota ja siksi oiskin aika tehdä jotain muutoksia viimeistään nyt.

Miksi ei valkoista sokeria?

Sokeri juurikkaasta valmistettu valkoinen sokeri ei sisällä mitään mitä me tarvitsisimme. Heidi Kuusiston Uusi päivä, Matka kokonaisvaltaiseen muutokseen luonnollisen ravinnon avulla -kirjan mukaan sokeri on steriili kemikaali ja sen pitäisi olla apteekkitavaraa. Valkoisesta sokerista on poistettu värin lisäksi kaikki sen ravinteet ja se sisältää vain tyhjiä sataprosenttisia hiilihydraatteja.

Sokerin palaminen elimistössä tarvitsee B2-vitamiinia (joka siis tavallisesta valkaistusta sokerista on poistettu) ja tämän takia valkoinen sokeri jopa kuluttaa elimistömme omia vitamiini -ja kivennäisainevarastoja. Kun B2-vitamiinia ei saada siis sokerista itsestään, siihen käytetään jo elimistössä olevaa B2-vitamiinia joka on kaikki pois omilta elimiltämme. Sokeri ruo'osta valmistettussa Raakasokerissa nämä vitamiinit ja mineraalit ovat vielä jäljellä joten nyt vähintäänkin sitä sinne sokerikippoon!

Ravinnosta saatu ylimääräinen sokeri muuttuu elimistössämme rasvaksi. Onko mitään oiretta tai sairautta jota valkoinen, käsitelty sokeri ei pahentaisi? Ravinneköyhyyden lisäksi sokeri sisältää myös lisäaineita jolloin coctail on jopa vieläkin huonompi. Riippuvuuden ja ylipainon lisäksi sokeri aiheuttaa myös diabetesta, väsymystä sekä hiivaa. Toinen YÖK!

Tietenkään valkoista sokeria ei ruoka-aineista löydä "valkoinen sokeri" -nimellä ja nyt kannattaakin olla tarkkana! Ruoka-aineissa jalostettu valkoinen sokeri saattaa löytyä seuraavilla nimillä: sakkaroosi, glukoosi, fruktoosi, maltoosi, glukoosisiirappi, inverttisokeri... (Kuusisto). Entä sitten RAAKA sokerin ja RUSKEAN sokerin ero? Raakasokeri on siis käsittelemätöntä sokeria jossa sokerin omat ravinteet ovat tallella kun taas ruskea sokeri on  käsiteltyä valkoista sokeria johon on lopuksi lisätty melassisiirappia ja joka on kuivatettu uudelleen. Älkää siis sekoittako raakaa ja ruskeaa keskenään.

No entä sitten makeutusaineet? Kemiallisesti valmistettuja makeutusaineita mainostetaan usein "kalorittomina ja ei lihottavina" mutta mitä kaikkea muuta ne sisältääkään... Yhdysvaltain elintarvike - ja lääkeviraston rekisterissä on jopa 6000 erilaista aspartaamin (E951) aiheuttamaa sivuoiretta. Eläinkokeissa sama makeutusaineena suosittu lisäaine on aiheuttanut muun muassa epilepsiaa ja syöpää (Kuusisto). Tiesittekö että joissain maissa aspartaami on kokonaan kielletty? Seuraavassa Elina Hytösen kirjoittama artikkeli asiasta. Aspartaami artikkeliin pääset täältä .

Lähteekö joku muu mukaan sokerittomaan haasteeseen? 3 comments:

 1. Hyva postaus! Sokeri on todellakin turhimpia "ruoka-aineita" mita on. Ja toi aspartaami on toinen iso mörkö. Ja molempia on tosiaan niiin monissa ruoka-aineissa etta ihan hirvittaa. Kiitos tuosta sokerin eri nimien listauksesta, helpottaa etikettien tiirailua.

  Aspartaamin muuten tunnistaa myös tekstia "Sisaltaa fenyanaliinin lahteen."

  ReplyDelete
 2. Ah ja tohon Elinan tekstiin vielä viitaten et taalla Hollannissa aspartaami on kyllä ihan yleisessa kaytossa, luultavasti taas sallittu halpuuden vuoksi.

  ReplyDelete
 3. Hei. Oletko saanut tämän valkoisen sokerin edelleen pidettyä pannassa?

  ReplyDelete