Tuesday 14 May 2013

Ne terveellisemmät synttärireseptit

Maanantaina juhlittiin mun 26-vuotis synttäreitä. Mut tyrmättiin heti kun ilmoitin että tänä vuonna mä aion järjestäää terveellisemmät synttärit jossa vältetään voita, sokeria ja jauhoja. Hulluutta, voi, sokeri ja jauhothan kuuluu synttäreihin! 

Lahjojen saannin lisäksi synttäreissä on parasta mikäs muukaan kun se syöminen. Saa herkutella ja maistella vaikka mitä "hyvällä omalla tunnolla" koska synttärit on vain kerran vuodessa. Kakkua, karkkeja, sipsejä, keksejä... Mun mielestä myös synttärit voi viettää ainakin vähän terveellisemmin ja ne voi olla just juhlijansa näköiset!



Yleensä synttäreiden terveellisyys on rajoittunut perinteisiin porkkana-kurkku-kukkakaalitikkuihin dippikastikkeella (vaikka terveellisiä nekin on ja hyvä laiskan valinta) mutta tänä vuonna mä halusin kokeilla jotain erilaista. Nyt täytyy tässä vielä mainita että nämä oli mun tarjoamat synttäriherkut. Riku oli järjestänyt yllätykseksi tortillabileet joten syömiset ja tarjottavat ei jäänytkään vaan mun varaan. Taisipa parasta olla se Mars-kakku mikä oli tehty sulatetuista mars- patukoista ja suklaamuroista. Päälle oli vielä kaiken muun "hyvyyden" lisäksi sulatettu maitosuklaata :D Ei sen näin pitäny mennä...

Synttärimenu:

Suolaista:
Tomaatti-pinaatti-feta-oliivi piirakka mantelipohjalla
Kikherne leipää
Home made Guacamole

Makeaa:
Valkosuklaa-vadelma kauramuffinseja 
Peanut butter-suklaa kuppeja

Ja sitten itse niihin resepteihin...

Tomaatti-pinaatti-feta-oliivi piirakka mantelipohjalla

Pohja:
2 1/2 cup Mantelia
3 rkl Vettä
4 rkl Oliiviöljyä
1/2 tl Suolaa

Mä laitoin kaikki ainekset blenderiin ja annoin surruttaa. Huom. mantelit olivat siis kokonaisia! ...vähän meinas poweri loppua koneesta. Painele taikina piirakkavuokaan, paista uunin 185 asteessa noin 15-20 minuuttia.

Täyte:
Pinaattia
Tomaattia
Fetajuustoa
Oliiveja
Tuoretta basilikaa
Purista päälle vielä puoliskan sitruunan mehu ja lisää neljä munaa vatkattuna.

Lisää täytteet ja paista uunissa vielä toiset 15-20 min. tai sen aikaa kunnes tomaatit ovat pehmenneet.

Tykkäsin piirakasta mutta ens kerralla teen pohjasta vähän ohuemman. En oo ikinä tykännyt pohjista/reunoista missään ja tämä oli ehkä vähän liian paksu ainakin mun makuun. Kaverit kyllä tykkäsivät.



Kikherne leipää 

2 1/2 cup Kikhernejauhoja
3 1/2 cup Vettä
1/4 cup Oliiviöljyä
Suolaa
Pippuria
Jätä taikinaseos seisomaan 3-6 tunniksi. Paista uunin 175 asteessa 25-30 minuuttia. Mulla oli kyllä uunissa paljon pidempään.

Meillä tarjoiltiin leipä lämpimänä juuston ja teen kanssa. Ensi kerralla lisään taikinaan enemmän suolaa ja voishan tuota kokeilla jotain muitakin mausteita. Tämän leivän ohje oli myös mun Rikulta saamassani synttärilahjassa, uudessa keittokirjassa, joten teen seuraavan sillä ohjeella.Tässä ohjeessa taikinaa ei esim. seisoteta ollenkaan.

Home made Guacamole

1 avocado
1/2 sipuli
1/2 tomaatti
1 valkosipulin kynsi

Kaikki paloiksi ja blenderi huutamaan. Helpointa ikinä!


Valkosuklaa-vadelma kauramuffinseja 

3/4 cup Kaurahiutaleita
1 1/3 cup Vettä
1/2 cup Kookosmaitoa
2 tl leivinjauhetta
2 tl leivonta soodaa
1 cup Sokeroimatonta vaahterasiirappia
2 1/3 cup kokojyvä vehnäjauhoja
3/3 cup kookosöljyä
1/4 tl suolaa

Vadelmia
Valkosuklaapaloja
Kookoshiutaleita oman maun mukaan

Tämä oli hätäohje jonka löysin netistä synttäriaamuna. Tarkoitus oli ensin tehdä mantelimuffinseja mutta koska kaikki mantelit kului jo piirakkapohjaan, oli pakko keksiä jotain muuta. Ilman sen suurempaa reseptiin perehtymistä löin kaikki ainekset sekaisin ja kauhoin vuokiin. Hauskan tästä teki se, että meillä ei ollutkaan leivinjauhetta/baking sodaa niin kuin olin ajatellut ja teinkin taikinan lähes ilman mitään kohottaja-ainetta. Leivinjauheen puuttumisen takia laitoin tänne muutaman lusikallisen self raising -jauhoja (tavallisia jauhoja joissa mukana leivinjauhe) ja sain ne nousemaan jonkin verran. Sanoin Rikulle että jos nämä onnistuu niin perustan kokkiohjelman. Oikeastihan esim. kaurahiutaleet olisi kuulunut turvottaa vedessä ja kuivat aineet sekoittaa keskenään ennen kosteiden lisäämistä mutta mulla "ei ollut aikaa" alkaa lukea mitään sen kummempia ohjeita. Hyviä olivat ja ihanan kosteita mistä mä tykkäsin.

Peanut butter-suklaa kuppeja

Pohja:

1 cup Maapähkinävoita
3 rkl Sulaa kookosöljyä
1 rkl Vaahterasiirappia

Sekoita ainekset yhteen ja annostele muffinsivuokiin tms. (1 rkl/vuoka). Anna kovettua pakastimessa hetki.

Päällinen:
1/2 cup Raakakaakaojauhetta
1/4 cup Kaakaonibsejä (raakakaakaon paloja) voi tehdä ilmankin
1/3 cup Sulaa kookosöljyä
1 rkl sokeroimatonta vaahterasiirappia

Sekoita ainekset yhteen ja lisää seos jäähtyneen pohjataikinan päälle. Jätä kovettumaan pakastimeen.

Nämä on parasta säilyttää pakastimessa ja ottaa sulamaan vasta ennen tarjoilua. Suosittelen tumman suklaan rakastajille, muihin ei välttämättä uppoa. Eivät ole niin makeita kun antavat ymmärtää mutta silti yksi kuppi riittää vallan mainiosti.


Mitä sä tarjoaisit terveellisimmillä synttäreillä? Onko synttärit synttärit ilman sipsejä ja karkkia?

Huomatkaa kokkaillessanne että suuri osa mitoista on Australiassa käytettyjä kuppimittoja (cup). 1 kuppi on 2,5 dl. 

Testatkaa ihmeessä ja kertokaa mitä tykkäsitte!











1 comment:

  1. Kuulostaa ainakin aivan ihanalta! :) Ensi kerralla kun laitan bileet pystyyn niin aion kokeilla ainakin 1-2 reseptiä!

    http://cupidjazmine,blogspot.com

    ReplyDelete