Monday, 29 July 2013

Miten pienestä kaikki voi mennä pilalle?

Teen kovasti töitä sen eteen että mun elimistö pysyis mahdollisimman puhtaana ja luonnollisena. Sen voin kertoa että ei tää helppoa oo! Näitä huonoja ja "kiellettyjä" asioita, tuotteita ja kemikaaleja vilisee koko ajan ihan jokapäiväisessä elämässä. Täytyy olla tosi tarkkana jos ei halua niitä itseensä.

Äiti varasi mulle viime viikolla hierojan, marjapuskissa kyykkiminen ja liikkumattomuus tuntuu.  Apua, hierontaöljyhän voi olla synteettinen! Tänään lähdin hierojalle oma kookosöljy purkki kädessä. Mietin ensin kehtaanko vai enkö kehtaa mutta en halunnut hierontaa synteettisillä hierojan öljyillä. Näitä valintoja on pakko tehdä jos haluaa pitää oman linjansa.

Kävelin siis hierontaan oma purkki kainalossa (tunsin itseni vähän tyhmäksi, mennä nyt esittelemään ammattilaiselle vaatimuksia..) ja esitin asiallisen kysymyksen hierojan omasta käytettävästä öljystä. "Onko hierontaöljynne synteettinen?" Vastaukseksi sain "en osaa sanoa, varminta on hieroa omalla öljyllä" - ja mä olin tyytyväinen. Kysyvä ei häviä ja sainpa samalla kookosöljyttyä koko vartalon. Luksusta!

Mulla on ollut tällä viikolla nyt muutama samanlainen tilanne liittyen just tähän samaan asiaan. Iholle on "pitänyt" laittaa jotain synteettistä paremman puutteessa. Vietettiin viime viikonloppu mökillä mustikassa. Mustikat on ihania mutta ne hyttyset. Yök! Vaan korvissa soi kun ne kiersi ja pisti paksusta vaatekerroksesta huolimatta (puuuh, viikonloppuna oli +28 astetta lämmintä).

Löydettiinhän me toki Frantsilan vanha luonnonmukainenkin hyttys -ja mäkäräkarkoite. Tämä oli vanhentunut vuonna 1991 eli samana vuonna kun mun nyt kohta 22-vuotias pikkuveli on syntynyt. Paappa kertoi myös kuinka ennen vanhaan terva on suojannut hyttysiltä. Ei tervaa eikä kunnollista luonnollista suojaa. Jos nyt kerran levittäisi vielä tuota OFF:fia... "Älä sinä etelän poika huijo!" Ei muuta kun myrkkyä naamaan (kirjaimellisesti, molemmat) ja puskaan. Silti laskin vasemmassa reidessä 21 puremaa, ei hyötyä. Minä hävisin, sekä hyttysille että kemikaaleille.

Mulla kävi samalla tavalla myös aurinkorasvan kanssa. Ihana ilma, nyt rannalle! Aurinkorasvan sisältämistä kemikaaleista on kirjoiteltu paljon. Sen sanotaan olevan kunnon kemikaalipaukku joka toimii estrogeenin tavoin ja on siis hormonihäiritsijä. Jopa minäkin (joo-o) käytän aurinkorasvaa ja vieläpä suojakertoimella. Ja taas mentiin, voidetta purkista ja koko kropalle. Iho on suurin elimemme, niinhän sitä sanotaan. Hyyyyyh. Teki pahaa mutta koska muuta aurinkorasvaa ei ollut, sai tämä kelvata. Olen lukenut että myös kookosöljyssä itsessään olisi jonkin verran suojakerrointa (oisko ollu sk4) joten jos oikein ahkerasti rasvaa, myös sillä saattaa pärjätä, ainakin hyvin auringossa pärjäävät. Punapigmenttisille ja muille helposti palaville tarvitaan jotain tykympää.

Juttelin aurinkorasvojen kemikaaleista ekokampaajan kanssa. Luonnollista aurinkorasvaa ei ole kuulemani ja lukemani mukaan vielä tehtykään koska lakien ja säädösten mukaan aurinkorasvan tulee sisältää sekä UVA että UVB -suoja. Pelkällä fysikaalisella suojalla (miten luonnon aurinkorasvat toimivat) ei voida saada aikaan tätä ja tästä johtuen aurinkorasvoihin joudutaan lisäämään myös synteettisiä aineita.

Aurinkorasvan ja hyttysmyrkyn lisäksi myös palasaippua loppui mökkireissulla! Uskoin että mun Sola kestää vielä kaksi pesukertaa mutta taas -väärin! Siinä sitten pestiin hiuksia ihan ammattilaisten käyttämillä tuotteilla. (Kai sen täytyy olla edes vähän parempaa kun kaupasta ostettu haha...) Tänään kävin kuitenkin moikkaamassa luontaistuotekaupan tätiä ja nyt ei saippua lopu kesken. Testaan eka kertaa nyt myös Flow -sarjan saippuoita. Piparminttu saippua tuoksuu ja näyttää ihan Marianne -karkilta. Nam! Käyttämistäni Sola:n saippuoista Äiti ihme saippua on mun lempparini. Luin tänään että se on valmistettu porkkanamehusta?!


Oon käyttänyt synteettisiä "tavallisia" tuotteita pitkin hampain mutta silti valinnut sen mun mielestä pienemmän pahan (vrt. palanut auringossa tai saanut shokin hyttysten takia). Näitä kemikaaleja levitellessä on tullut väkisinkin mietittyä sitä, miten paljon tämä vaikuttaa mun monen viikon työhön. Onko mun käyttämien luonnollisten shampoiden, saippuoiden, deodoranttien, silmänympärysvoiteiden sun muiden avulla puhdistumaan saatu keho nyt uudelleen "saastunut".Kuinka pienestä voi kaikki mennä pilalle?

Oon nyt ajatellut tätä vähän samalla tavalla kun ruokailua: Yksi salaatti ei tee lihavasta laihaa eikä päin vastoin yksi hese tai mäkkireissu tee hoikasta lihavaa. Kun perusasiat on kunnossa, ei pieni retkahdus haittaa. Toimikoot myös ihon hoidossa.
No comments:

Post a Comment