Friday, 12 July 2013

DIY Raakasuklaa

Kuka rakastaa suklaata? Mä oon aina ollut enemmän salmiakin ystävä mutta viime aikoina oon rakastunut erityisesti tummaan suklaaseen. Mitä tummempaa, sen parempi! Parhainta tässä on vielä lisäksi se, että A) mun mies ei tykkää siitä ja saan herkutella kaiken itekseni ja B) mä voin tehdä itse omaa ihanaa ja terveellistä suklaata ihan omilla makusekoituksilla. Ja ihan vain mulle!

Marjoja ja maskaraa -kirjassa Noora kirjoittaa hauskasti: "On suklaata ja suklaata." Tällä tarkoitetaan sitä että vaikka kaiken suklaan pohjana ovatkin terveelliset kaakaopavut, on kaupassa myytävät suklaat usein "marinoitu" sokerilla, rasvalla, maidolla ja ties millä lisäaineilla. Kun nämä suklaat jätetään kaupan hyllylle, voi suklaata syödä vaikka joka päivä.

Tiesittekö että kaakaopavut sisältävät yli sataa tärkeää kemikaalia ja muun muassa suuret määrät magnesiumia joka on meille välttämätön kivennäisaine? Magnesiumin kerrotaan parantavan muistia ja vaikuttavan positiivisesti oppimiskykyyn. Se on hyväksi myös sydämen toiminnalle sekä vahvistaa luustoa ja tasapainottaa hormonitoimintaa.

Magnesiumin lisäksi kaakaopavuista saadaan myös tärkeitä antioksidantteja (tuplamäärä punaviiniin, triplamäärä vihreään teehen verrattuna, kymmenkertainen määrä mustikkaan verrattuna). Näistä antioksidanteista mahtavimpia ovat flavonoidit jotka  parantavat veren virtaavuutta ja laajentavat verisuonia. Vihreä tee tumman suklaan parina on siis jo oikeastaan terveysteko, itsellesi.

Itse ostan suklaani aina mahdollisimman tummana ja valitsen kaupasta yleensä 70-80% kaakaota sisältävää suklaata. Nyt kun lopetin sokerin käytön, olen ostanut suklaani lähinnä luontaistuotekaupoista koska ainakin omien kokemuksieni mukaan lähes kaikki kaupan tumma suklaakin on makeutettu sokerilla ja on muutenkin korkeasti prosessoitu. Kuumennettu suklaa menettää  arvokkaita ainesosiaan valmistuksen yhteydessä ja kaupan suklaalevyssä ei ole jäljellä paljoakaan sitä aitoa ja alkuperäistä.

Jotta tiedät varmasti mitä oma suklaasi sisältää, on suklaa helpointa valmistaa itse. Tällöin voi jättää vertailun ja arvioinnin ja lisätä joukkoon mitä itse haluat. Suklaakokkailu on parasta! Mä oon valmistanut suklaani itse vesihauteessa hauduttamalla raakasuklaa -idealla jolloin suklaa valmistetaan puhtaista ja alkuperäisistä, prosessoimattomista raaka-aineista. Suklaaseosta ei kuumenneta yli 45 asteiseksi ja tällöin mm. entsyymit  ja antioksidantit säilyvät paremmin.  

"Kun kaakaosta tehdään ”tavallisesta suklaata” tai ”tavallista kaakaojauhetta” kuumennetaan raaka kaakao korkeissa lämpötiloissa (120-130 astetta) ja siihen lisätään mm. maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita, valkaistua sokeria ja usein geenimanipuloidusta soijasta valmistettua lesitiiniä. Tällöin alkuperäisen raaka-aineen luonne ja ominaisuudet kääntyvät täysin päälaelleen, emmekä voi puhua enää samasta ruoka-aineesta, saati sitten terveyshyödyistä, joita alkuperäisessä muodossa nautittu raaka kaakao tarjoaa." -Raakasuklaa.com

DIY raakasuklaa, perusohje:

Kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä (esim. 1-2 rkl)
Kaakaomassaa oman maun mukaan
Luomuhunajaa
Merisuolaa

Kuivattuja (sokerittomia!) mansikoita
Macadamia pähkinöitä
Hasselpähkinöitä 
(tai mitä mieli tekee!) Kokeile mysö esim. Macajauhetta, Mulperia, Mehiläisen siitepölyä sekä erilaisia hedelmiä ja marjoja. Muista aina tarkistaa että kuivatut hedelmät eivät sisällä lisättyä sokeria koska myös luontaistuotekaupan "terveelliset" kuivatut hedelmät sisältävät suuret annokset lisättyä sokeria.

Sulata kookosöljy ja kaakaomassa vesihauteessa, lisää joukkoon muut aineet. Malta antaa jähmettyä jääkaapissa ja namskis!

Method:

Mansikka ja pähkinät pilkottuna
Sulatusprosessi

Valmiina jääkaappiin!
Parempaa kun Fazerilla
*Suklaa on parasta jääkaappikylmänä koska kookosöljyä sisältävä suklaa sulaa helposti.
*Halutessasi voit lisätä myös kaakaovoita.

Enemmän tietoa haluaville linkki Raakasuklaa.comin sivuille. Linkkiin pääset tästä

2 comments:

  1. Onko tuo kaakaomassa yhta kun kaakaovoi + kaakaojauhe? Looks delicious! :)

    ReplyDelete
  2. Mä uskon että juurikin näin! :) Koitin löytää tietoa Cocovin sivuilta jo silloin kun kirjoitin tekstiä mutta en onnistunut löytämään. Uskon kuitenkin että kaakaomassa onkin siis juurikin kaakaovoita johon on jo valmiiksi lisätty raakakaakaojauhetta. Jos ei käytössä ole kaakaomassaa, käytä siis kaakaovoita ja RAAKAkaakaota :)

    ReplyDelete